Waar is hier de nooduitgang?

2 oktober 2018

Bij brand of andere calamiteiten moeten uw medewerkers zo snel mogelijk het pand kunnen verlaten. Omdat men niet altijd via de gewone uitgang het pand kan verlaten, moeten er nooddeuren zijn.

Wat zijn de eisen aan een nooddeur?

Een nooddeur mag alleen worden gebruikt voor het ontvluchten bij calamiteiten en is dus niet bedoeld als gewone deur.

De eisen aan een nooddeur zijn:

  1. moet voor iedereen duidelijk herkenbaar zijn
  2. moet zonder sleutel te openen zijn, bijvoorbeeld met een zogeheten panieksluiting
  3. moet altijd vrij bereikbaar zijn
  1. Nooddeur moet duidelijk herkenbaar zijn

Iedereen moet duidelijk kunnen zien waar de nooddeuren zijn. Dit kan men aangeven met het hieronder  aangegeven bord.

Nooddeur bord

 

 

 

 

  1. Nooddeur moet zonder sleutel te openen zijn

Mensen die in paniek zijn, moeten de deur in een simpele beweging kunnen openen, zonder dat er veel kracht voor nodig is en ook als er achter hen mensen staan te dringen. Daarom is er de ‘panieksluiting’. Een panieksluiting bestaat uit een horizontale stang op heuphoogte over de volle breedte van de deur. De deur opent gemakkelijk door de stang in één beweging naar beneden te drukken. De deur is alleen van binnenuit te openen.

Nooddeur

  1.  Nooddeur moet altijd vrij bereikbaar zijn

Medewerkers moeten de nooddeuren zonder problemen kunnen bereiken. In de praktijk komt het regelmatig voor dat de weg naar de deuren (tijdelijk) belemmerd is. Ook even neerzetten van een schoonmaakkar of pallet kan al grote problemen opleveren. Zie hieronder een paar voorbeelden die onze veiligheidskundige in de praktijk tegenkwam. Zoek de nooduitgang.

Een nooddeur draait altijd naar buiten open. De nooddeur moet aan de buitenkant ook altijd vrij zijn. Een tegen de deur geparkeerde fiets kan al voor problemen zorgen. Maak aan de buitenkant dus ook duidelijk dat de uitgang altijd vrij gehouden moet worden.

Terug

Er waren veel coöperatieve opdrachten waarbij je met elkaar en van elkaar kon leren. Dit is een leuke manier om alle belangrijke BHV onderdelen door te nemen.

Renske, Cursus BHV

Onze klanten en herkenningen