Gaat u veilig met uw snoeren en adapters om?

23 oktober 2018

De brandweer rukt jaarlijks zo’n zesduizend keer uit voor een brand in een woning. Een van de belangrijkste oorzaken: elektrische apparaten. Het aantal elektrische apparaten in ons huis neemt alleen maar toe en daarmee ook de kans op brand. In dit artikel vindt u een aantal praktische tips die u helpen te voorkomen dat een van de apparaten in uw huis vlam vat.

Sluit niet alle apparaten aan op één stekkerdoos of stopcontact

Op de achterkant van een verlengsnoer staat aangegeven wat de maximale belastbaarheid is. Een normaal verlengsnoerblok met 3 tot 5 stopcontacten is meestal maximaal belastbaar tot 2500 watt. Om doorbranden, kortsluiting en brand te voorkomen, is het belangrijk dat de totale som van de stroomverbruikers niet boven het maximale wattage uitkomt. Houd er bovendien rekening mee dat apparaten met een verwarmingselement veel stroom vragen. Een waterkoker of een koffiezetapparaat zit bijvoorbeeld algauw op 1500 tot 2400 watt.

Verder is het belangrijk om kabelhaspels volledig uit te rollen. Opgerolde snoeren kunnen namelijk ook oververhit raken (denk ook aan het stofzuigersnoer).

Klaar met opladen? Haal de oplader uit het stopcontact

Als een apparaat opgeladen is, haal de oplader dan uit het stopcontact of gebruik een timer-tussenstekker die de stroomtoevoer na een bepaalde tijd afbreekt. Een tablet blijft zomaar een heel weekend aan de oplader liggen. Of de oplader blijft achter in het stopcontact. Dit kost niet alleen onnodig veel energie, maar een oververhitte oplader kan ook brand veroorzaken. Het is belangrijk om een apparaat op te laden op een plek waar het zijn warmte kwijt kan. Bijvoorbeeld op een tafel, maar vooral niet in bed of op de bank.

Een ander punt om rekening mee te houden, is het gewicht van de adapter. Door een zwaardere adapter kan een stopcontact los komen te zitten. Hierdoor ontstaan mogelijk vonkvorming, opwarming en zelfs brand. Het is daarom belangrijk om de adapter regelmatig weer goed in het stopcontact te drukken en ervoor te zorgen dat het zwaarste gedeelte naar beneden hangt. De adapter op de onderstaande foto hangt dus verkeerd om. Daardoor kan brand ontstaan.

Terug

Er waren veel coöperatieve opdrachten waarbij je met elkaar en van elkaar kon leren. Dit is een leuke manier om alle belangrijke BHV onderdelen door te nemen.

Renske, Cursus BHV

Onze klanten en herkenningen