Een veilige en gezonde werkomgeving voorkomt slachtoffers

Bent u al burgerhulpverlener?

Jaarlijks krijgen rond de 16.000 mensen een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Op het werk, op straat of op de sportclub. De meeste slachtoffers van een hartstilstand bevinden zich thuis (ongeveer 70%).

Door binnen 6 minuten te starten met reanimeren, verdubbelt de overlevingskans. De ambulance is er vaak niet binnen 6 minuten. U misschien wel. Help levens redden in uw buurt en word burgerhulpverlener.

BHV’er als burgerhulpverlener

Bent u BHV’er? Dan weet u wat u moet doen bij een hartstilstand, want u heeft tijdens de BHV cursus leren reanimeren. U kunt iemand een levenskans bieden door als burgerhulpverlener deel uit te maken van een 6-minutenzone in uw eigen buurt.

Wat doet een burgerhulpverlener?

stap-1stap-2stap-3
U heeft een reanimatiediploma en u meldt zich aan bij een oproepsysteem in uw buurt.  Iemand in uw buurt belt 112 bij een hartstilstand.U krijgt een oproep op uw mobiel.
stap-4stap-5stap-6
Kunt u even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer.Samen met andere burgerhulpverleners start u met reanimeren en sluit u een AED aan.                      U gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het personeel de reanimatie overneemt.

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Iedereen die kan reanimeren, kan zich aanmelden als burgerhulpverlener in zijn of haar eigen buurt. Meldkamers van 112 van de ambulancediensten werken met een database met burgerhulpverleners en AED’s. Als u zich aanmeldt als burgerhulpverlener komt u in een oproepsysteem.

Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland die werken via de meldkamers van 112: HartslagNu en Hartveilig wonen. Zij bedienen verschillende regio’s maar hebben een vergelijkbare werkwijze:

  • Er komt via 112 een melding binnen van een hartstilstand
  • De meldkamer stuurt 2 ambulances naar het slachtoffer en schakelt het oproepsysteem voor burgerhulpverleners in
  • Maximaal 30 burgerhulpverleners die binnen een straal van 1.000 – 1.500 meter van het slachtoffer wonen, ontvangen een sms’je.
  • Een derde van de hulpverleners krijgt de oproep naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie. Twee derde krijgt het verzoek eerst een AED te halen.
  • In het sms’je staat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt en een link naar een kaartje met routebeschrijving.
  • Burgerhulpverleners starten met reanimeren totdat de ambulance arriveert.

Meer informatie over burgerhulpverlening vindt u in de folder ‘Word burgerhulpverlener’.

Aanmelden als burgerhulpverlener

Wilt u zich aanmelden als burgerhulpverlener? Voer dan via de website van de Hartstichting uw postcode in en u ziet meteen of u zich moet aanmelden bij Hartslag Nu of Hartveilig wonen. Geef bij Opleider aan dat u de reanimatietraining via 112bhv.nl heeft gevolgd.

Landkaart 

Oranje = Hartslag Nu
www.hartslagnu.nl

Hartslagnu

Wit = Hartveilig wonen
www.hartveiligwonen.nl
 logo hartveilig wonen

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:

 

 

Bron: Hartstichting